Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.05.2021 16:02 - Презастрояването е напълно излишно
Автор: ghacka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 211 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Как всъщност ще протечете темата днес, относно презастрояването в страната ни:
  • В големите градове

  • Покрай туристически обекти

  • Около Черноморието

Има ли презастрояване в големите ни градове?

Нима има отговор, който би могъл да е различен от „Да“?

Моля, моля! Няма как да има толкова заблудени бродещи хора по кръглата ни земя… Освен плоскоземците. Няма сега и на тях да им обръщам внимание. 

Това всъщност, за което ще пиша днес е презастрояването и защо е излишно. Най-малко е, че всичко е толкова добре навързано, че нямам търпение до последните редове, където ще го опиша с две думи, които са напълно достатъчни! Не скролвайте сега към края – . -, нека все пак Ви кажа защо е така.

За съжаление устройството на държавата ни в момента е следното. Пари има, пари се дават, но парите не се управляват правилно. В София наистина се управляват добре парите, толкова добре се управляват, че дори едни 20-25% от усвояването им е напълно достатъчно за да замажат изключително голям процент от хорските очи. Всъщност това вероятно са парите с които разполага общината, без да визираме приходите от сделки, като някой да поиска да си построи нещо на зелени площи. Зелени? По Витоша направо? Абе навсякъде ще има, не се притеснявайте. А може би няма да има?

Ето там е проблема, застрояват се изключително много площи, които дори не се е предполагало, че ще се стигне до там. Пренаселено е, а и в София има хора от всяко кътче на България. Аз съм сигурен, че макар и най-мащабното преселване да е към София, то други градове като Пловдив или Варна не са по-назад. Въпреки в пъти по-малки градове да са от София, те също са повлияни от това, че там има, а в околието работната среда е оскъдна. 

 

В София се забелязва, че работа има за всеки, имаш възможност дори за повече от „работа“, защото можеш да започнеш и 2 или пък 3. Независимо от това, че може да не искаш, то пък някой може да иска или да трябва.

 

Презастрояването може много лесно да се избегне, чрез смазване малко на устройството на работа в държавата. Като например в малките населени райони, започваме от областните градове, да има наливане на пари в малки и средни бизнеси, които биха осигурили работна ръка на доста голям процент от жителите. Преустановяване на всичките възможни междуградски линии, като влакове и автобуси. Това би помогнало на трафика, както и на нуждата на домакинство да има повече от 1 автомобил, за да смогва с нуждите си. Възможност за спешна медицинска помощ, не само в областните градове, а и в малки общини, които биха могли да отговарят за околните по-малки населени места. Преструктуриране на училища, като място отговарящо на общи стандарти в цялата страна, за да не се налага родители да търсят по-модерни или елитни учебни заведения, за да може да се гледа с друго око на завършилите ученици. В такъв случай уеднаквяването на заведенията за обучение ще допринесе до един елит от ученици, които ще са еднакво способни, независимо дали завършват в малко населено място или в столицата. Тогава ще можем да предоставим възможност на всеки един учител да избира работното си място, защото заплатите също ще са уеднаквени, както и всички облаги, които се ползват навсякъде. Давам Ви пример, за едно доста футуристично бъдеще, което всъщност може да стане, но не виждам шанс да станем свидетели на такова…

 

Така, когато всеки има всичко нужно във всяко малко, голямо или средно населено място, то няма да се налага да се бутаме в столицата или други големи градове, за да можем да оцеляваме, препитаваме или просто живеем спокойно. Така презастрояването, високите цени и всички минуси на пренаселването могат да бъдат избегнати.

Повече търговци или туристи по туристическите ни обекти?

Времето в което туристическите ни обекти са били просто стопанисвани, защото хора са щели да ходят по някое време от годината, е вече в миналото.

 

Сега има обекти, които са забравени от европейските проекти, които са приети за даденост и пустеят, които са спасени и стопанисвани от група хора напълно безплатно, както и такива, които са решили управляващите да наливат пари и да стане нещо повече от останалите, защото вероятно се намира в близост до голям град, столица или кой знае какво. Може би медиен интерес? Не, това е следващото стъпало, след наливането на пари.

 

След като фейсбук беше първа вълна на популярност през изминалите години, точно преди да се появи инстаграм, то всички туристически обекти започнаха леко да се посещават. Така хората разпространяваха, благодарение на фейсбук, като приятели и познати виждат едни добре направени снимки, или просто място, което биха желали да посетят. Следователно някои от хората пренебрегвайки пътеписите се впускат в големи приключения в тези дни и моменти, но и на това няма да наблягаме. 

 

По-важното в момента е, че след вълната инстаграм, която не срещна нито едно затруднение в популяризирането си, то това приложение направи един бум на туристи във всяка една точка на страната. По-посещавани са известните обекти, които и преди това са чували или виждали по телевизията, но в момента с по-добра и по-голяма представа какво ги чака и дали да отидат съответно. При условие, че вече знаят къде и как да отидат, нищо не ги спира хората.

 

Търговците се възползват от това и никой не ги вини. Пари трябват, в повечето случаи туристическия обект не е на пъпа на София, а искат да отидат извън пределите на градовете и да посетят нещо. След посещение, те намират какво да закупят, дали храна или нещо друго е все тая. По повечето туристически обекти може да не намерите и вода дори, но на други места бих казал, че е претрупано. 

 

Спомням си Етъра, как макар извън градски условия, то беше пълно и на всяко ъгълче имаше по един търговец, който можеше да ти предложи негови си уникални продукти, които продава или на нормални или на доста завишени цени, като за мен е разбираемо, понеже те се опитват да оцелеят, а наемите едва ли са стъпили здраво на земята.

 

С още малко преустройки в държавната управа, то може и това да се оправи. На всеки един туристически обект, където е възможно и има неизползваеми сгради, постройки или жилища, то може да се отдават на търговци и хора, които биха произвеждали нещо или продават лично производство, което не произвеждат точно там, за да може да се постигне посещаемост, уют и гостоприемство от страна на държавните органи. Печалбата може би ще делят с държавата, като данък с 10% повече примерно, който данък би се ползвал за освежаване или укрепване на обектите. Посетителите трябва да разчитат, както на чистотата, която да бъде осигурена и от тях самите, така и на сигурност, че ще си тръгнат здрави и цели, както са отишили, поне доколкото може да го осигури структурно държавността. Никой не би могъл да отговаря за глупостите, които хора биха желали да сторят някъде. С правилния контрол и органи, то може да се осигури поне да не се вандалства.

 

Това също е една друга преустройка на държавността, която е необходима. Защото баровци насам-натам пускат семена, посаждат ги и израстват келемета, които биха трошили всичко, защото тате е приятел на Гешев. Биха убили и друго живо същество, защото има съвсем леко медийно затъмнение, само защото тати е приятел на Бобката Борисов, Гешев или Дебел Пеевски. Промяна на върховите позиции, които биха подпомогнали борбата с престъпността в страната ни. Всичко необходимо е, нови прокурори, нови съдии, нови директори в МВР, нови секретари и цялостна подмяна на държавни служители, под които има други органи. Тогава нещата ще тръгнат отново нагоре, а и тогава ще може да се наказват извършителите, независимо дали е брат на шеф на ДАНС, дали Дебел Пеевски му е гледал на карти някога или Бобката е играл сантасе с него. За съжаление преди спазване и отстояване на законите в страната ни, няма да можем да спасим нищо направено. Тук също имаме футуристични надежди, не само аз, вярвам, че и Вие имате!

Черноморието, дюните и крайбрежната ивица са леко застроени, нали?

Бих могъл да се кандидатирам за домат, ако почервенея още малко от това, че застрояват така черноморието ни!

 

То е наше! Аз виждам как може да се спре, а защо е нужно да строят още?

 

Във всяко кътче на нашето Черноморие може да се намери изоставен хотел, къщи или блокове. Сигурен съм просто! Защо е нужно да има такава навалица, която да е точно отпред на ивицата, там където всъщност може да е природата, която да ни харесва много повече от бетон.

 

Застрояването е ненужно там! Ето решението ми.

 

Да не пропускаме и това, че не е направен междуградски превоз за линията на черноморието, който да бъде сигурен и надежден, за да може всеки един турист да поеме от летището, на което е кацнал и да отиде там, където желае.

 

Туристите ни са заможни и биха платили на такситата, за да ги откарат, но те в повечето случаи си ги дерат не по-леко от държавни орган. Затова ако се направят дружества, които да са стопансивани от държавата и да са в държавен интерес, то няма да има проблем придвижването по цялата черноморска ивица и намаляването на блъсканицата с коли там. Магистралите на бобката, които се трошат така, също може да бъдат облекчени от такива държавни дружества, но няма кой да го предложи.

 

Може да се използва всеки нестопанисван обект в последните 10 години или 5, в зависимост от това как на законодателството им се стори удачно. Наистина, представете си, всяко едно жилище или хотел да бъде предоставено на хотелиер с примерно по-малки приходи от останалите по някаква причина, за да може той да си стъпи на краката, както и държавата да допринесе за развитието си. Ето така ще може първо държавата да увеличи приходите си, но не като печели от този хотелиер от наеми или данъчни облаги. Той ще плаща същия данък, какъвто плаща и за останалите си хотелиерски бизнеси. На него ще осигурим работа, а на държавата приходи. Ще осигурим още свободни места по Черноморието, ще облекчим и природата по този начин, а плажовете ни ще станат райски отново. След години възстановяване вероятно пак ще бъдат супер, но просто трябва да спрем още сега! Дюните ни се застрояват по същата причина, а не е нужно.

 

Толкова е просто? Отдава държавата нестопанисваните сгради, а природата диша спокойно и се запазва. Вероятно има и нестопанисвани сгради от времето на Тодор Живков, а в момента държавата не ги докосва, защото не иска да има общо с неговия режим. Еми всъщност, ако е направил нещо и може да се използва, не е ли редно да се използва в полза на държавата? Не казвам в полза на тиква, свинско или шиши, а в полза на държавата, която трябва да е в полза на народа. Ако народа е доволен, предполагам, че всичко ще е наред. Разбира се, че хотелиерите по Черноморието, които са взели разрешение по другия начин, за да строят върху забранени площи ще са МЕГА недоволни, но бих им пожелал приятен път. Няма да оставим така нещата! Има начин, но е нужно преустройство. Пак футуристично, но така съм се размечтал съботно…

 

 

С две думи, всичко зависи от държавата млади хора! Държавна отговорност и безотговорност. Не е нужно да напускаме малките си населени места, защото ние сме били там, искаме да бъдем, но не е устроено за нормален живот.





Гласувай:
0


Вълнообразно



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ghacka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3475
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930